Nagy Árpád

 

Szakmai önéletrajz

 

1953. május 18-án születtem Budapesten.

 

Tanulmányaimat a soroksári Táncsics Mihály Ének-zenei Általános Iskolában kezdtem, zongorát és ütőhangszereket tanultam, majd az esztergomi Temesvári Pelbárt Ferences Gimnáziumban és az Esztergomi Zeneiskolában folytattam, és ott is érettségiztem.

1973-tól 1978-ig voltam a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola középiskolai énektanár- és karvezetés szakának hallgatója. Főtanszak tanáraim Szőnyi Erzsébet és Párkai István voltak. Kitüntetéses oklevéllel diplomáztam.

A Zeneakadémia zeneszerzés szakát, Sugár Rezső, majd Petrovics Emil vezetésével, 1982-ben fejeztem be.           

1979-től két éven át a Budapesti Művelődési Központ Módszertani és Szakfelügyelői Kabinetjének zenei főmunkatársa voltam. Ez időben tagja voltam a Kórusok Országos Tanácsa elnökségének

1981-től 1985-ig a Budapesti Gyermekszínház karmester-zenei vezetője voltam. A zenekarral kísért előadások karmesteri gyakorlatán túl zeneszerzői végzettségemet is kamatoztathattam a színházi munkában. A Gyermekszínház számára G.Dénes György szövegíróval közösen készített „Óz, a nagy varázsló” című zenés mesejátékunkat azóta több vidéki és határontúli színház is a műsorára tűzte.

1981-82-ben vendégkarmestere voltam a Kecskeméti Katona József Színháznak.

1985-től öt éven át a Nemzeti Színház zenei vezetője voltam. Kísérőzenét komponáltam többek között Shakespeare: Velencei kalmár, G.B.Shaw: Tanner John házassága és Móricz: Légy jó mindhalálig című színművéhez. Az „István a király”, a „Fehér Anna” és az ősbemutató 30. évfordulójának tiszteletére színre vitt Hubay – Vas – Ránki : Egy szerelem három éjszakája  karmestere voltam. Zeneszerzője voltam a Várszínházban, Ivánka Csaba rendezésében bemutatott, Csokonai: Karnyóné című színműnek.

1990 és 1992 között a Veszprémi Petőfi Színház zenei vezetőjeként, ezt követően négy évig a Kecskeméti Katona József Színház karmestereként működtem. Színházi karmesteri pályafutásom során számos operettet, musicalt, zenés vígjátékot, ifjúsági- és mesedarabot tanítottam be és vezényeltem.

Karmestere voltam egy-egy produkció erejéig az Egri Gárdonyi Géza, a Székesfehérvári Vörösmarty, a Zalaegerszegi Hevesi Sándor (itt Kodály: Székelyfonó c. daljátékának), a Miskolci és a Győri Nemzeti Színháznak is.

A Szegedi Nemzeti Színház felkérésére írtam, Kormos István dalszövegeinek felhasználásával, a „Koldus és királyfi” c. musicalt. Kísérőzenéket komponáltam a békéscsabai, a veszprémi, a nagyváradi színházaknak.

Számtalan film zenefelvételének karmestere voltam és a Magyar Rádió és Televízió zenei felvételeinek karmestereként, zeneszerzőjeként dolgoztam.

 

 

1996 szeptembere óta - és jelenleg is - a Veres Péter Gimnázium ének-zene tanára vagyok.

 

emailcím: 
nagyarpad@verespg.hu
A heti fogadóóra időpontja: 
kedd 3. óra
Tanított tantárgyak: 
Ének-zene
Mely osztályokban tanít: 
összes