Iskolaorvos

Iskolaorvos: Dr. Székely Zsuzsanna (csecsemő-és gyermekgyógyász)

tel.: 06-20-971-4251

email: iskolaorvos [kukac] verespg [pont] hu

Rendelési idő:

Hétfő: 8:00-10:30
Szerda: 12:30-14:30

Konzultációs lehetőség: 

Előzetesen egyeztetett időpontban.

 

Iskolánkban lehetőség van gyógytornára és gyógyúszásra.

Az órák időpontjai a 2015/2016-as tanév során: gyógytestnevelés csütörtökönként 15.30-tól 17.00 óráig,                                                                          gyógyúszás péntekenként 13.00 és 16.45 között 45 percet kell úszni és bármikor lehet érkezni.

Jelentkezés a gyógytestnevelő tanárnál az órák időpontjaiban.

 

Kampányoltások

 

Az iskolák 6.osztályában tanulók MMR újraoltásban (élő, gyengített kanyaró-mumpsz-rubeola vírust tartalmazó vakcinával) és Diphtéria-tetanusz-pertussis emlékeztető oltásban részesülnek a 2015 évi védőoltásokról szóló módszertani levél alapján.

A 6. osztályosok először az MMR oltást fogják megkapni.Az oltás időpontja a 6.a és 6.b osztály esetén : 2015. szeptember 25. péntek, 1. és 2. órában

A Diphtéria-tetanusz-pertusis emlékeztető oltás időpontja: 2015.október 19-én 2. és 3. órában.

 

Az iskolák 7. osztályában tanulók Hepatitis B (májgyulladás) elleni védőoltásban részesülnek. Az immunizálás 2 oltásból áll, amit 6 hónapos különbséggel kapnak a tanulók.

Aki már részesült Hepatitis B ( Engerix-B ) vagy Hepatitis A és B ( Twinrix ) elleni kombinált oltásban, azt kérjük majd írásban jelezni és az oltási dokumentációt bemutatni, mert az mentesül a védőoltás beadása alól.

A 7.a  és b. osztály a hepatitis B elleni első védőoltást  2015. szeptember 21-én hétfőn fogják kapni a 2. és 3. órában.

A védőoltásoknak abszolút ellenjavallata nincs. Az általános oltási ellenjavallatok: lázas betegség, immunológiai károsodás, súlyos oltási szövődmény korábbi előfordulása (anafilaxiás reakció).

Az oltás elhalasztása szükséges lázas betegség, tervezett műtét előtt és után 1 hónappal, illetve az immunrendszer működését befolyásoló gyógyszerek szedése esetén.

 

Az előző tanévben a HPV (human papillómavírus) elleni védőoltás bevezetésére került sor!

A HPV szerepe a méhnyakrák kialakulásában ma már egyértelműen igazolt.

Számos kérdés és válasz található a megbetegedéssel és a védőoltással kapcsolatban az www.antsz.hu oldalon a jobb szélső fülcse (HPV) alatt.

A 12 életévüket betöltött és 2015/2016.tanévben 7. évfolyamot végző leánygyermekek iskolai kampányoltás keretében önkéntes, térítésmentes HPV oltást igényelhetnek (a védőoltások megrendelése, beadása, azaz lebonyolítása rendelet alapján történik, ezért ez alól kívételt tenni nem tudunk!!!!)

(A beiskolázási rendnek megfelelően a 2001. június 1 - 2002. május 31. között születettek, azonban a 7. osztályba járó, de idősebb leányok is kérhetik a védőoltást.

Az oltás két részoltásból áll. A kutatások kimutatták, hogy 9 és a második részoltás beadásakor a 15. életévüket még  be nem töltött lányok körében a két dózisból álló sorozat az oltásokat 5-7 hónap különbséggel beadva ugyanolyan védettséget biztosít, mint a három oltásból álló sorozat a 15-25 évesek körében.

 Az oltás lebonyolítása előre láthatólag:

Szeptember 5-én az érintett leánygyermekekkel  eljuttatunk a Szülőknek egy nyomtatványt, amin nyilatkozniuk kell, hogy igénylik-e a védőoltást vagy nem. Nemleges válasz esetén is fontos visszajuttatni a nyomtatványt a későbbi reklamálások elkerülése végett.

A nyomtatványokat szeptember 15-ig kell visszajuttatni a védőnőhöz (ehhez majd kérjük az osztályfőnökök segítségét).

Sajnos a határidő lejárta után már nem lesz lehetőségük védőoltást igényelni, ezért javaslom, hogy alaposan fontolják meg döntésüket. Segítségükre lehet az ÁNTSZ oldalon található számos kérdés és válasz elolvasása.

Az oltóanyagot névszerint fogjuk megkapni és tételesen el kell vele számolnunk.

Nincs mód az ingyenes HPV oltás házi gyermekorvossal történő beadására!

Az első részoltásokat október 6-25 (az ünnepek miatt 23-ig) között kell lebonyolítanunk, a második oltást pedig 6 hónap múlva.

 

A HPV elleni védőoltás ( CERVARIX oltóanyaggal) beadási ideje: 2015. október 15. 7.óra (testnevelés). 

 

A szűrővizsgálatok tapasztalatai

 

 

Szűrővizsgálatok ideje és célja

Jelenlegi rendelet alapján a 6., 8., 10. és 12. évfolyamon történnek.

Célja: a megelőzés, illetve a kóros elváltozások mielőbbi felismerése és kezelése (lenne).

Hátráltató tényezők

Időfaktor: a kóros elváltozások rövid idő alatt is kialakulhatnak.

Tanuló: az elváltozások kezdetben nem fájnak, ezért nem törődnek vele, gyakran felesleges macerának tekintik a kivizsgálást, a gyógytornát stb.

Szülő: nem mindig veszi komolyan a jelzést vagy nem tudja hová, illetve kihez forduljon, nem tud mit kezdeni, ha a gyermek pl. nem akar gyógytornára járni.

Szakorvos: nem mindig maximális a hozzáállása (pl.”majd kinövi”), a tájékoztatás hiánya (következmények ismeretének hiánya).

 

Fizikális vizsgálat

Súly- és magasság mérés, vérnyomásmérés, a látás vizsgálata, szívritmus és szívzörej megítélése,pajzsmirigy tapintásos vizsgálata, ortopédiai vizsgálat.

 

Vizsgálati eredmények összegzése

Miért fontos az ortopédiai elváltozások időbeli kiszűrése és kezelése?

Felmérések szerint hazánkban a fiatalok mintegy 2/3-ad részében a gerinc valamilyen fokú rendellenességei megtalálhatók. A rossz tartás a növekedés befejeződésével rögzül és egy megfordíthatatlan folyamatú deformitás jön létre.

Következménye: a kor előrehaladtával kopásos gerincbetegségek alakulnak ki és fájdalom jelentkezik. A porcok rugalmassága, és a gerinc terhelhetősége csökken. Idegek összenyomódhatnak, becsípődhetnek. Pl. a deréktájéki fájdalom a leggyakoribb kín, amellyel az emberek 80%-a szembenéz élete során.

Tartási rendellenességek

A tartási rendellenességek kialakulása általában a testtartásért felelős izmok közötti egyensúly megbomlására vezethető vissza. A görbületek fokozódására mindaddig számítani kell, amíg a gyermekek csontérése be nem fejeződik.

Elősegítő tényezők: a mozgásszegény életmód, rossz testtartás (izmok elfáradnak, túlterheli a gerincoszlopot), gyenge hátizomzat (a gerincnövekedésével a hátizomzat fejlődése,erősödése nem tud lépést tartani).

 

Típusai:

Hanyag tartás, tartási kyphosis (domború hát), Lordosis (az ágyéki gerincszakasz fokozott homorulata), Gerincferdülés (a gerinc kóros deformálódását jelenti, a tér mindhárom irányában.

 

Gerincferdülés

Oka: - valamelyik alsó végtag rövidülése következtében kialakuló ferde medenceállás

- veleszületett

- fiatalkorban szerzett elváltozás (gyenge hátizomzat, gyors növekedés)

Következménye: a csigolyák és a csigolya közti porckorongok megterhelése egyenetlenné válik,a hátizmok igénybe vétele is rendellenes. Ezek porckopáshoz és izomfájdalomhoz vezetnek.

 

Scheuermann-betegség

A domború hát (serdülőkori görbe hát) különleges formája. Serdülőkorban kezdődik és 20 éves kor körül befejeződik. Hátterében a csigolyatestek zárólemezének csontosodási zavara áll.

Lényege: hogy a serdülés során egy vagy több csigolya deformálódik (előre ék alakban megkeskenyedik) a háti és/vagy az ágyéki szakaszon.

Előfordulása: elég gyakori, a serdülők 1-8% -át érintiA betegség pontos oka nem ismert. Genetikus hátterét tekintve autoszomális domináns öröklésmenetet tételeznek fel.

Diagnózis: A gerinc oldalirányú röntgen felvétele.

I. stádium: (8-10 éves kortól) Hanyag tartási stádium (jellemő tünet a fáradékonyság)

II." florid" stádium (kb. 12-18 éves kor között) az érintett szakasz merevebbé válik és a fájdalom is megjelenik a nagyfokú fáradékonyság mellett.

III. vagy késői stádium: A növekedés befejeztével a deformitás még jobban rögzül. Fájdalom, mozgáskorlátozottság az érintett gerincszakaszon, derék - és hátfájdalom jelentkezhet, ami végigkísérheti az egész életét.

 

Tartási rendellenesség kezelése

Cél: a tartási rendellenesség korrigálása, a szövődmények (kopásos, degeneratív betegségek) elkerülése, statikailag kiegyenlített, kompenzált, kevésbé deformált, jól mozgó gerincoszlop.

Terápia: gyógytorna (egyénre szabott), gyógyúszás, fűző, műtét

Testnevelés alóli felmentés többnyire nem indokolt, de bizonyos torna gyakorlatok végzése kerülendő.

 

Tartási rendellenességek megelőzése

Optimális testsúly megőrzése, rendszeres úszás, testmozgás, az állóképesség megőrzése, javítása, megfelelő táplálkozás, vitaminpótlás (D-vitamin)

 

Pajzsmirigy megnagyobbodás, pajzsmirigy alul működés

A pajzsmirigy csökkent működésekor említést érdemel a fáradékonyság, a lelki és fizikai lelassulás, a tanulási képesség csökkenése, az aluszékonyság, kedvetlenség és más hangulati zavarok.

Amikor a pajzsmirigyhormon szintje még csak kismértékben tér el a normálistól, a tünetek nem jellegzetesek, így általában nem is tulajdonítanak nekik jelentőséget. Enyhe fáradékonyságon és a koncentrációs képesség romlásán kívül más nem érzékelhető.