Ars Informatica díj

Ars Informatica díj

Az informatika meghatározó szerepet tölt be életünkben, modern informatikai ismeretek és számítógéphasználat nélkül szinte egyetlen szakma sem tud a jövőben eredményes lenni. Felismerve e szakterület fontosságát és versenytényezői hatását, a Veres Péter Gimnázium Örökdiák Egyesülete 2017-ben megalapította az Ars Informatica díjat. A díj kiemelt támogatója Elekes Ábel, iskolánk 2009-ben végzett diákja, aki az ELTE alkalmazott matematikus szakán diplomázott. Jelenleg a Karlsruhe Technológiai Intézet doktorandusz hallgatója. Kutatási területe a speciális szó-beágyazási modellek alkotása, amelyek segítségével várhatóan a számítógép jobban megérti majd az emberi nyelvet.

 

A 2018. évi díjazottak

Börcsök Barnabás (12.a) tehetsége informatika tantárgyból kiemelkedő. Munkáját a hatékonyság és precizitás jellemzi, ugyanakkor élvezi a kreatív megoldásokat. A tanórákon és az iskola webfejlesztő szakkörében megszerzett tudását önállóan fejlesztette tovább. A 11. és a 12. évfolyamon Szalayné Tahy Zsuzsa tanárnő segítsé­gével kiváló eredményeket ért el az OKTV-n. Töretlen lelkesedése lehetővé teszi folyamatos fejlődését.

 

Kurucz György (12.b) kiemelkedő érdeklődése minden informatikai és algoritmikus jellegű probléma iránt már kisiskolás korában nyilvánvaló volt, és ez az évek alatt csak fokozódott. A Veres Péter Gimnáziumban eltöltött 8 éve alatt elindult minden rangosabb, érdeklődését felkeltő informatikaversenyen, ahol mindig szép eredményeket ért el. Legkiválóbb helyezései a Nemes Tihamér Informatikaverseny országos döntőjében elért dobogós, és a programozói OKTV-ken elért 20. és 32. helyek. Tudásával soha nem csak saját magát és tanárait gyönyörködtette, mindig minden, az osztálya életében fontos esemény informatikai háttérmunkáját elvégezte, például az ének-zenei versenyek műsorfüzeteinek vagy fontos események meghívóinak a szerkesztését. Személyében az emberiség nem csupán egy megbízható szakembert, de vélhetően új, a tudományt előre vivő gondolatok megalkotóját ismerheti meg a jövőben is.

 

A 2017. évi Ars Informatica díj jutalmazottja: Radnai László (12.b)

Radnai László neve az informatikaversenyek világában 8 éve ismert. Számos kiemelkedő országos és nemzetközi eredmény birtokosa. Emellett felejthetetlen találkozásuk lehetett vele a Semmelweis Egyetem azon hallgatóinak is, akik egy felnőtt oktató helyett, annak 13 éves fiát hallgathatták egy délutáni előadáson. A programozási versenyeken a résztvevőknek problémamegoldó, algoritmizáló, modellalkotó készségeiket kell bemutatniuk. Az idei tanév informatika OKTV-jén László a verseny mindhárom fordulójában elért 100%-os teljesítményével országos első helyezést ért el. Versenyeredményei alapján bekerült a diákolimpiai válogatóversenybe, ahol elnyerte a jogot arra, hogy hazánkat a 29. Nemzetközi Informatikai Diákolimpián 2017 nyarán Iránban (Teheránban) képviselje.

A díjazott és a díj átadója