Szakkörünk csatlakozott az Albireo Amatőrcsillagász Klub-hoz

Szakkörünk csatlakozott az Albireo Amatőrcsillagász Klub-hoz

 

Szakkörünket a tanév elején azzal a kérdéssel kereste meg Rezsabek Nándor, az Albireo Amatőrcsillagász Klub Közhasznú Egyesület (AAK) elnöke, hogy nem alakítanánk-e meg az AAK első területi csoportját. Ehhez az érdeklődő szakköri tagoknak be kellene lépniök az AAK-ba, majd az így létrejövő kis csapat megalakíthatja a helyi csoportot. Ha mindezt a Klub vezetősége is elfogadja (ami azonban természetesen meg fog történni), akkor ezzel „jogerősen” megalakul az „Albireo Budapest-Békásmegyeri Klub”.

Szeptember 23-án szakkörünket meglátogatta Rezsabek Nándor, és néhány szóval, valamint képekkel bemutatta nekünk az AAK-t. Néhány kiadványt is hozott mutatóba a szakkörnek, így a Süni és a Vadon magazin egy-egy példányát (ezeket a Göncöl Társaság, az AAK „anyacége” adja ki), és két amatőrcsillagászati kiadványt is. A szakkör már ekkor úgy gondolta, élünk a felajánlott lehetőséggel, ha ezzel Igazgató Úr is egyetért.

Beleegyezésének megszerzése után a szakkör 12 tagja döntött úgy, hogy AAK tag lesz (+ a szakkörvezető is). A tagfelvétel megtörténte után – amit interneten intéztünk, és ami kb. 2 hetet vett igénybe – mindnyájan felkerültünk az Albireo internetes levelező-listájára. Október 14-i szakkörünkre ismét eljött Rezsabek elnök úr és Kovács Sándor, az AAK titkára is. Most minden AAK tagunk megkapta a Klub két kiadványát, majd kimondtuk, hogy megalakítjuk az Albireo Budapest-Békásmegyeri Klub-ot. Vezetőnek a gyerekek – egy ellenszavazattal és egy tartózkodással – a szakkör vezetőjét választották meg. A Klub vezetői köszöntötték a csoport megalakulását, bár ez csak az AAK vezetőségének határozata után válik majd hivatalossá. Mindazonáltal a www.albireo.hu honlapon és a levlistán is már új csoportként üdvözölték szakkörünk „Albireós” tagjait.

Mivel most már a szakkörnek „saját tulajdonú” kiadványai is vannak, ezeknek, valamint néhány csillagászati könyvnek, poszternek, a távcsövek tartozékainak stb. helyet szereztünk az 5-ös terem szertári szekrényei egyikében. Reméljük, kis „vagyonunk” a jövőben gyarapodni fog, és nemcsak a szakköri tagok, hanem minden érdeklődő számára rendelkezésre áll majd.