Fizika háziverseny - 3. forduló

Az esemény időpontja: 
2017-01-30 20:00

beadható 2017. január 16. 10:50-ig (fizika óra eleje)

Minden feladat helyes megoldása 5 pontot ér.

Ahol a feladat erről nem szól, ott a közegellenállástól eltekinthetünk, valamint a nehézségi gyorsulás értékét nyugodtan vegyük g=10 m/s2-nek.

1. A múltkor kerékpároztam Budapest 3. kerületében és a képen látható útvonalat jártam be 6 perc 41 másodperc alatt. Mekkora volt az átlagsebességem?

Ha valamilyen eszköz segítségével oldja meg a feladatot, írja le azt is hogyan!

2. Jóska és Pista egyenletes sebességgel kocognak egy 400 méteres futópálya körül. Jóska 20%-kal lassabban fut, mint Pista. Pista 25%-kal gyorsabban fut, mint Jóska. Egy helyről indultak ugyanabba az irányba, így Pista 13 perc 20 másodperc alatt körözte le Jóskát. Mennyit futottak összesen fél óra alatt?

3. Egy űrállomásról elindul egy 620 kg tömegű űrszonda. Az űrszonda hajtóművei 2,46 N erőt képesek kifejteni a szondára, ám csak negyed órára elegendő üzemanyag van. Álló helyzetben bekapcsolják a hajtóművet, és figyelik, hogy mi történik a szondával.
a) Hol lesz fél óra múlva az űrszonda?
b) Ábrázolja az “a)” feladatban szereplő mozgást sebesség-idő grafikonon!
c) Egy másik kutatócsoport ugyanezt a kísérletet a Földön végzi el, egy hatalmas hangárban. Itt a súrlódást és a közegellenállást olyan mértékben csökkentették, hogy ezek együttesen éppen 2,026 N erőt fejtenek ki a mozgással ellentétes irányban. Számolja ki, és ábrázolja ebben az esetben is a sebesség-idő grafikont!

4. Elhajítottak egy követ. Az elhajítás után pontosan 1,6 s múlva került nyugalmi helyzetbe. Ezután pontosan 2,4 s múlva egyensúlyi helyzetbe került.
a) Milyen irányba hajították a követ?
b) Milyen magasságból hajították el?

A feladatsor letölthető pdf formátumban.