művészeti szakkörök rövid bemutatása

Tisztelt szülők!
Kedves diákok!

A 7-8. évfolyamon kötelezően választandó egy művészeti szakkör.

A szakkörökről itt találnak tájékoztatást. (A leírások bővítése folyamatban van.)

ALTFURULYA (Farkas Gergő)

Eszközigény: hangszer (nagyságrendileg 10.000 forint), kotta (2.700 forint)

Az altfurulya az "igazi" furulya. Amikor a furulya a virágkorát élte, a sokféle furulya közül az altfurulya volt a legelterjedtebb, és nem véletlenül: a szoprán-furulyáénál sokkal bársonyosabb hangja a fülnek legkellemesebb tartományban van, és a mérete még bőven kényelmes a már nem annyira kisgyerek méretű kéznek. A furulyadarabok döntő része erre a fajta furulyára íródott (az 5-6. osztályokban szoprán-furulyán megismert darabok javarészt átiratok, és a kisebb hangszeren jóval magasabban szólnak, mint eredetileg altfurulyán). Praktikus bárkinek, aki eddig szoprán furulyán tanult, hiszen egy pici átszokással a furulyázás, és ezáltal a zenélés egészen más dimenzióit élheti meg ezen a hangszeren. Aki az elmúlt két évben megszerette a furulyázást és hozzá kapcsolódó zenéket, az altfurulyán való folytatást egész biztosan nagyon fogja élvezni, ahol a kis csoportokban előfordul, hogy 2, 3, vagy akár 4 szólamban is játszunk darabokat.

 

 

KLARINÉT (Farkas Gergő, Mester Gábor)

Eszközigény: hangszer, nád

Az iskola 10 klarinétja jelenleg foglalt, és kicsi az esélye annak, hogy a következő tanévre lenne felszabaduló hangszer. Ha mégis, azt természetesen megkapja az új belépő.
Egy olyan klarinét, amit már érdemes megvenni (nem megy annyira tönkre 2 év alatt, hogy a hangszerész azt mondaná, ezt már fölösleges elkezdeni javítgatni), 120.000 forint körül indul. Ez azt is jelenti, hogy a hangszer állja az értékét, tehát ennyiért el is lehet adni a későbbiekben, ha a diák egy ponton úgy dönt, hogy teljesen abbahagyja (akár egy akkori hetedik osztályos vereses diáknak is tovább lehet adni az egykori vételárán).
A klarinét egy speciálisan kialakított náddal működik, ami a használat során "elfárad," ezért ezt használattól és terheltségtől függően 2-3-4 havonta cserélni kell. Egy ilyen nád ára jelenleg 750 forint.

Aki a klarinétot választja, egy új világba lép be. A furulya szinte magától szólt, a klarinétnak viszont sajátos megszólaltatási technikája van (sokkal intenzívebb levegő- és szájmunkát igényel), amire eleinte sok hangsúlyt fektetünk, és a későbbiekben is mindig szem előtt tartjuk. Ezen paraméterek miatt a klarinéton nagyon sokféle zenei színt lehet játszani, és a hangterjedelme is majdnem kétszerese a furulyáénak, így a zenei lehetőségek tárháza rendkívül széles. Aki klarinétozni jelentkezik, az évek során nagyon sokféle zenei stílust ismerhet meg a barokktól a klasszikán és a romantikán át egészen a jazzig, és idővel csatlakozhat az iskola fúvós együtteséhez is.

 

 

TROMBITA (Borsódy László)

A jó zenei hallás nagyon fontos, mert az intonáció csak így "működhet".
Egyetlen eszköz, a fúvóka , amit a diákoknak be kell szerezniük (ezt kollektívan szoktuk megvásárolni). Ára 4-5 ezer forint körül van, és soha nem kopik el...
A fogszabályzó kizáró ok, amennyiben a viselése a tanév nagy százalékában várható.

 

 

FUVOLA (Balogh Vera)

7-8.-os fuvola szakkör

Mielőtt valaki a fuvola szakkört választaná, egy velem előre egyeztetett időpontban mindenképp érdemes kipróbálnia, hogy meg tudja-e fújni a hangszert. Ez 95%-ban sikerülni szokott, de akinek nem sikerül, jobb, ha másik művészeti tevékenységet választ!

Órabeosztás

  • Az órákon egyszerre általában két-három tanuló vesz részt 
  • időtartam: 30-45 perc
  • egyéni egyeztetés szerint (Leginkább –- 1-2 kivétellel -– délután 4 után, mert addig furulya és szolfézs órák vannak.)

Követelmény

  • eleinte (kb. fél év) a befúvást és könnyebb szóló darabok tanulása
  • amikor már mindenki tudja a hangokat, akkor duók, triók játszása
  • Az órákra nem kell fejből megtanulni a darabokat!
  • A fogszabályzó néha akadályozza a játékot, néha nem, ez egyénfüggő.

Hangszer
A Veres Péter Gimnáziumnak egyetlen fuvolája van arra az esetre, hogy ha valaki otthon felejti, tudjon az órán játszani.
Kölcsönözhető fuvolája nincs az iskolának, ezért aki fuvolázni szeretne, saját hangszerrel kell rendelkeznie.

Írnék pár szót a hangszer beszerzéséről. (Elég szeptemberben megvenni.)

Új fuvolák, amelyeket viszonylag alacsony áron ajánlani tudok: (https://www.fontrademusic.hu)

Vivace fuvola, Trevor fejjel (kb. 99.000 Ft): Ez kínai testű, de márkás fejű fuvola. 2013-ban vettek ilyet először tanítványaim, eddig teljes mértékben megbízhatónak bizonyultak.
Trevor J. James fuvola, alap modell (kb. 139.000 Ft): Megbízható, jó modell kezdőknek.
Trevor J. James fuvola, Csider acoustic fejjel (kb. 144.000 Ft): Csak 5.000 Ft-tal több, mint az előző, de a hangja sokkal jobb.

Az új fuvolákat is érdemes kipróbálni vásárlás előtt, mert sokszor a szállításkor elállítódnak a billentyűi, amit a boltban azonnal korrigálni tudnak. Ezért a beszerzéskor szívesen elmegyek a szülőkkel kipróbálni a hangszert, vagy ha azt választják, hogy beküldik a gyerekekkel a pénzt, akkor ezt egyedül is elintézem.

Használt fuvolák:
Az interneten (Jófogás, Vatera, stb.) lehet találni használt fuvolákat, alkalmanként a fent említetteknél olcsóbban. Ezek közül csak a márkásabbakat (Trevor, Yamaha) érdemes nézni. Ha ezek jó állapotúak, akkor meg lehet venni, ha ellenben nem, akkor a javítással együtt már lehet, hogy többe fog kerülni, mint egy új hangszer. 
Amennyiben használt fuvola vásárlása mellett döntenek, akkor mindenképp egyeztessenek velem, hogy milyen típusú, állapotú, stb. Internetes vásárlás esetén mindenképpen szabjanak olyan feltételt, hogy ki lehessen próbálni, és ha nem jó, visszaküldeni! Természetesen ekkor is segítek a kipróbálásában.

Néha Vereses diákok, akik abbahagyták a fuvolázást, eladják fuvolájukat, ez is lehetőség lehet jó árú, nem túl használt hangszer biztos forrásból való beszerzésére.

Bármilyen egyéb kérdésben szívesen állok rendelkezésükre!
Emailben: balogh.vera@verespg.hu

 

 

NÉPTÁNC (Széll Márta, Bohus György)

Eszközigény: tánccipő (bőrtalpú karakter cipő) vagy tiszta talpú tornacipő, rövid ujjú póló, szoknya vagy nadrág. Lányoknak az üveges tánchoz táncpalack, melynek beszerzésében segítek, ára kb. 3.500 Ft, a fiúknak a botforgatáshoz bot, melyet hatodikban is használtak már.

Az 5-6. évfolyamon elsajátított ismereteket bővítjük, fejlesztjük. Szeretettel várjuk mindazon diákjaink jelentkezését, aki szeretnek táncolni, énekelni, új koreográfiákat tanulni, fellépni az iskolai rendezvényeken, szülői bemutatón és a néptánc gálán. Szeretnének még elmélyültebben foglalkozni a magyar néptánckincsünkkel, népzenével, népdalokkal. Az iskola jelmeztárából biztosítjuk a fellépésekhez szükséges viseleteket.