3D nyomtató a VPG-ben

A MakerBot és a FreeDee Printing Solutions, Simó György ügyvezető és a FreeDee Printing Solutions Csapata pályázatot írt ki 3D nyomtató elnyerésére.

Az alábbi pályázatunk sikeres volt, így a 11 nyomtató egyikét átvehettük április elsején.

Köszönöm Hajdú Gergely 8.a osztályos tanuló és Tassy Gergely tanár úr munkáját.

 

Pályázatunk:

A 8 évfolyamos Békásmegyeri Veres Péter Gimnázium nevében írjuk ezt a pályázatot. Hajdú Gergely 8.a osztályos tanuló vagyok, 4 éve és még 4 évig az iskola tanulója. A pályázat elkészítésében Tassy Gergely tanár úr, matematika és informatika tanárom segített, aki több alkalommal a Nemzetközi Informatikai Diákolimpia bronzérmese volt.

Gimnáziumunk Békásmegyeren, a város szélén áll; Észak-Budapest és a Pilis településeinek diákjai járnak hozzánk.

Iskolánk évek óta az országos középiskolai rangsor első 10 helyezettje között szerepel, 2014-ben a 3. helyet érdemeltük ki. Bár nem vagyunk belvárosi gyakorlóiskola, diákjaink rendszeresen dobogós helyeket érnek el szinte minden középiskolai tanulmányi versenyen. Emellett tanulóink nemcsak a reáltudományokban jeleskednek, hanem az iskola nyári táboraiban is. Gyönyörű dolgokat alkotnak, melyekből rendszeresen kiállításokat is szervezünk. Elveink és tanáraink szerint a jelenben történő dolgok helyes megismeréséhez elengedhetetlen a régmúlt ismereteinek alkalmazása, a múlt és jelen összefonódása az érvényesülés kulcsa.

 

Ebből kiindulva a következő területeken használnánk fel a Veres Péter Gimnázium új Makerbot 3D nyomtatóját:

  • Szeretnénk ötvözni az iskolánkban aktívan gyakorolt régi idők technikáit (kovácsolást, korongozást, fafaragást, nemezelést) a XXI. század 3D nyomtatásával. Ez így egy gyorsan alkalmazható és kreatív területe lenne a 3D nyomtatás felhasználásának gimnáziumunkban.
  • Tanulási és tanítási segédeszközöketnyomtatnánk, pl. anatómiai modelleket, kémcsőtartókat, 3D térképeket, gyorsan fogyó demonstrációs eszközöket és azok alkatrészeit.
  • Mivel a jövő technikájáról van szó, nagyon fontos a témába vágó szakkörök tartása és a 3D technika megismerte­tése minél több diáktársunkkal, a széleskörű gyakorlati alkalmazás területeinek további bővítése érdekében.
  • 3D tervezési versenyeketis szerveznénk, ahol a legjobbnak ítélt tárgyakat kinyomtatjuk, és a családtagjaink, ba­rátaink, és akár a nagyközönség is szavaz majd rájuk, így ők mindannyian megismerik majd ezt a forradalmi technológiát. A győztes tárgyak innovációs versenyeken való bemutatása is jutalmat jelent majd a nyertesnek.
  • Szeretnénk Békásmegyer szélesebb közösségét is bevonni: az évente megrendezett Óbuda napokon rendszeresen bemutatkozna a gimnázium 3D nyomtató szakköre, a családok, nyugdíjasok mindennapi életét gazdagító vagy könnyítő terveivel, alkotásaival.
  • Az iskolánk technikatanára által vezetett, patinás Ganz Ifjúsági Műhely szakköröseit is bevonnánk 3D bemuta­tókba, tervezési versenyekbe.
  • Saját Vereses 3D blogotindítanánk, melyen megosztjuk a tapasztalatainkat, sikereinket és a Freedee.hu blogjával való összekötéssel tovább népszerűsítenénk a 3D technikát. Fontosnak tartjuk a Freedee-vel való további szakmai és technikai együttműködést (pl. a nyomtatószál-ellátás terén.)

A diákok körében nagyon nagy újdonság a 3D nyomtatás, barátaimmal sokat járunk össze, eddig mindent elolvastunk és folyamatosan tanuljuk, amit a témáról elméletben tudni lehet. Saját zsebpénzemet eddig rendszeresen 3D nyomtatásra költöttem, születésnapi ajándékba is 3D nyomtatás tanfolyamot kaptam. Szívesen és örömmel közreműködnék tanáraim felügyeletével az új 3D nyomtató működtetésében és gondozásában is.

Budapest, 2016. február 24.

 

A beüzemelés után, a pályázatban megfogalmazottak szerint szeretnénk, ha minél több munkaközösség élne ezzel a lehetőséggel és használná az oktatásban.

Ezen túl a nyomtatási lehetőséget, üzleti alapon lehetővé tesszük elsősorban a szülői közösségnek és az ezen felüli kapacitást a békásmegyeri lakosságnak.

A lehetőség megnyitásáról a honlapon és a naplón keresztül küldünk tájékoztatást.

Budapest, 2016. április 6.

Papp György
igazgató