Pro Natura díj

Pro Natura díj

A természettudományok már a középkorban is meghatározó tudásterületet jelentettek: a kémia, a fizika, a biológia és a földrajz kutatásai az emberiség létének alapjává váltak. Az eredmények a természet megismerésének fő forrását képezik, a felfedezett jelenségeket és hatásokat szinte az összes modern technológia használja, a mikrokozmosztól egészen a távoli galaxisokig. A kutatásokba történő bekapcsolódás fontosságát hangsúlyozva Gréczi Gergely (2019-ben végzett diákunk) 2022-ben megalapította a Pro Natura díjat. A díj további támogatói az alapító mellett osztálytársai, Nagyváradi Balázs és Misik Márton. A díj a mindenkori 12. évfolyam diákjai közül elismerésben részesíti azokat, akik a gimnáziumban töltött éveik alatt kimagasló eredményeket értek el a természettudományok minél tágabb területén.

 

A 2022. évi díjazott:

Szépvölgyi Gergely (12.b) érdeklődő, igen felkészült és motivált diák, akit nagy öröm volt tanítani. A tanórai és szakköri kísérleteknél mindig vidáman állt a feladatokhoz, akár várt, akár nem várt eredményt kapott. A felvetett problémának újító ötleteivel, kutató kedvével igyekezett a mélyére ásni. A kihívásokat és a szinte lehetetlennek tűnő, órákig tartó gyakorlatokat is türelemmel, nagy odafigyeléssel végezte. Problémamegoldó képessége kiváló, megoldásai kreatívak, precízek. Jól koncentrál, hatékonyan sajátítja el és rendszerezi a megszerzett tudást, amit azonnal képes alkalmazni. Nyitott egyéniségéből fakadóan bátran kérdez, mer kezdeményezni. Mindig kész fejlődni, a hibáin javítani, társaival, tanáraival együttműködni, azok tanácsait el- és megfogadni.

Kiemelkedő képességei és szorgalma mellett következetes, kitartó munkája is hozzásegítette eredményei eléréséhez. Kívánjuk, hogy elmélyült, különleges gondolkodásmódjával, lankadatlan szorgalmával az élet valamennyi területén sikeressé váljon!

Eredményeit felsorolni is nehéz:

Az Irinyi János Kémiaversenyen országos 7. és 15. helyezést ért el. A 2019-ben Dohában megrendezett Nemzetközi Junior Természettudományi Olimpián ezüstérmet kapott. Az OKTV-n biológia tantárgyból országos 8. helyezést, kémia tantárgyból országos 14. és 20. helyezést ért el. A Mikola Sándor Fizikaverseny országos 15. és 25. helyén végzett. A fizika OKTV-n mindkét évben döntőbe jutott, tavaly országos 10. helyezést ért el. Az Eötvös Fizikaversenyen, amely a legrangosabb fizikaverseny, 3. díjas lett. A Kunfalvi Rezső Olimpiai Válogatóverseny első fordulójában országos 11. helyezett lett, s így a 2. fordulóba jutott.

A természettudományokat magas szinten művelni csak alapos matematikai ismeretekkel lehet. Gergő az Arany Dániel Matematikaversenyen országos 18., a Bolyai Matematika Csapatversenyen országos 2. és 4. helyezést szerzett társaival. A Náboj nemzetközi matematika csapatversenyen kétszer országos 2., a nemzetközi összesítésben pedig 5. és 11. helyen végzett. Az OKTV-n matematikából a 2. fordulóba jutott.